Verstopping in huis? Loop er niet door vast!

Een verstopping kan je flink raken, het beïnvloed je dagelijks leven behoorlijk. Vooral in huis kan het vervelende gevolgen hebben. Een verstopping komt natuurlijk ook nooit op een goed moment, je huis zit vol bezoek en ineens spoelt het toilet niet meer door.

Gelukkig is hulp al onderweg, want Ontstoppingsdienst Amersfoort is een vakkundig ontstoppingsbedrijf.

Oorzaken verstopt riool

Bij een acute verstopping is de oorzaak vaak iets wat in de leiding terecht is gekomen wat daar niet thuishoort, bijvoorbeeld speelgoed. Het nadeel daaraan is dat het niet makkelijk zelf op te lossen is.

De andere veelvoorkomende oorzaak is opeenstapeling van resten van bijvoorbeeld dik toiletpapier, maandverband of vochtige doekjes. Dit zijn zaken die niet in het toilet thuishoren maar er toch vaak belanden, omdat de gevolgen niet direct te merken zijn.

Maar op de langere termijn kan dit leiden tot een verstopping. Het voordeel van deze verstopping is dat je deze vaak (deels) zelf op kunt lossen. Een ontstoppingsmiddel, ontstoppingsveer of plopper willen hierbij nog wel eens helpen.

Zelfs kokend water in het toilet gieten kan de boel ontstoppen.

Toilet ontstoppen

Het toilet ontstoppen kan op meerdere manieren, zelf kun je aan de slag met een ontstoppingsmiddel, een combinatie van soda en azijn of de plopper.

Als je weet waar je mee bezig bent is een ontstoppingsveer ook een optie, maar laat deze liggen als je niet precies weet hoe dit werkt, je kunt er je leidingen flink mee beschadigen. In de meeste gevallen los je verstopping zelf niet volledig op.

Vaak blijven er resten achter, waardoor je verstopping snel terug is. Daarom is het goed om een lokale vakman in te schakelen, deze voert eerst een inspectie uit waardoor hij precies weet waar de verstopping zit en hoe hardnekkig deze is.

Hij werkt met professionele middelen zoals een ontstoppingsveer en een hogedrukspuit om de leidingen goed te reinigen. De meeste verstoppingen weet een vakman binnen het uur op te lossen.

Beschadigde leidingen

Naast een verstopping kunnen rioolproblemen ook veroorzaakt worden door beschadigde leidingen, soms wordt een leiding dichtgedrukt door boomwortels waardoor er een verstopping optreed.

In deze gevallen werken je eigen middeltjes zeker niet. Doordat de vakman vooraf een inspectie doet, weet hij het ook als er iets anders aan de hand is dan een verstopping.

Een beschadiging kan ervoor zorgen dat je een deel van je leidingen moet vervangen, dit is een kostbare en tijdrovende klus. Door jaarlijks of tweejaarlijks een inspectie te laten doen, kun je verstoppingen en defecten vroegtijdig achterhalen.

Zeker bij een ouder riool is dit aan te raden! Zo kom je tijdens feestjes niet voor verrassingen te staan!