Waarop letten bij zaagblad kopen?

Als je een fervent klusser bent dan weet je hoogstwaarschijnlijk wel dat je meestal verschillende zaagbladen nodig hebt om verschillende materialen te zagen. Er zijn tal van verschillende soorten machines en dan ook nog eens van verschillende merken. Dit geldt evengoed voor zaagbladen.

Er zijn zo veel verschillende soorten en als beginnende klusser weet je niet altijd waar je op moet letten bij de aankoop van een zaagblad. Daarom zijn hier wat tips en advies over hoe het juiste zaagblad aan te kopen.

Advies

Wat je als eerste moet weten is dat niet elk zaagblad geschikt is voor elk type zaagmachine. Dit hangt af van verschillende factoren zoals de diameter, de as diameter en het aantal zaagtanden van het zaagblad.

De diameter van het zaagblad is zeer belangrijk bij de aankoop van een zaagblad want het kan de reden zijn waarom een zaagblad niet kan passen in je zaagmachine. Heb je een zaagblad dat de klein is voor jouw machine dan is dit over het algemeen niet zo’n probleem.

Heb je een zaagblad dat te groot is voor jouw machine dan is dit wel een probleem.

Tips

Bij het aankopen van het zaagblad is niet alleen de diameter van het zaagblad belangrijk maar ook de as diameter. Deze is namelijk nodig om het zaagblad vast te kunnen zetten in je zaagmachine. Daarom het asgat van je zaagmachine overeenkomen met de as diameter van je zaagblad.

Is dit toch niet het geval? Dan kan je eventueel gebruik maken van een verloopring, deze zorgt ervoor dat de afstand die open is wordt opgevuld. Het minst belangrijke maar toch wel een puntje om op te letten is het aantal zaagtanden van je zaagblad.

Het zegt veel over de zaagsnelheid en de fijnheid van de zaagsnede. Koop je een zaagblad met veel zaagtanden, zal je geen fijne zaagsnede hebben maar dan weer wel een hoge doorloopsnelheid. Heb je een zaagblad met weinig zaagtanden dan zal het net andersom zijn.