Ongelukken voorkomen op een steiger

Van alle arbeidsongevallen staat het vallen van hoogte op nummer ‘1’. Het is dan ook belangrijk om deze ongevallen zoveel mogelijk te proberen te voorkomen. Wanneer je van plan bent een steiger te kopen, is het verstandig om je goed in te lezen zodat deze ongevallen voorkomen kunnen worden.

De oorzaak van de ongevallen

Het is bekend dat werken op hoogte altijd een bepaald risico met zich meebrengt. Deze ongevallen gebeuren dan ook vaak tijdens het beklimmen, afdalen van de steiger of door het slecht opbouwen van een rolsteiger. Daarbij komt dan ook vaak voor dat de randbeveiliging niet in orde is en dan ook een ongeval plaatsvindt.

Controle van de steigers

Steigers kunnen zowel voor binnen als voor buiten worden ingezet. Hiervoor is inmiddels ook een Europese norm van toepassing. Hierin wordt onder andere de materialen, afmetingen, belasting veiligheid en de prestatie-eisen besproken. Als deze zaken voldoen aan de norm dan is het steiger veilig. De controle van het steiger moet worden uitgevoerd door een persoon die hier bevoegd voor is. Tijdens deze controle wordt tevens nagegaan of alle documenten aanwezig zijn.

Veilig werken op steigers

Naast de controle of de staat van het steiger in orde is, wordt er tegenwoordig ook gecontroleerd of er veilig met de steiger wordt gewerkt en ook opgebouwd en afgebouwd. Vooral in de opbouw en afbouw ervan kan wel eens buiten het boekje omgaan. Hiervoor is het tegenwoordig ook mogelijk om een boete te krijgen. Dit is puur om het aantal ongevallen te drukken. Tegenwoordig wordt er door de leveranciers duidelijk instructies meegegeven voor het opbouwen van de rolsteigers. Wanneer er een vast steiger wordt gebruikt, moet dit worden geplaatst door iemand die daar papieren voor heeft. Dit is puur en alleen voor het waarborgen van de veiligheid.

Nieuwe wetgeving

Voor degene waarvan het lang geleden is dat ze hebben gewerkt met een rolsteiger, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwe regelgeving. Deze nieuwe regelgeving is in 2018 van kracht gegaan. Dit zorgt ervoor dat het steiger veilig opgebouwd moet worden en er dus ten alle tijden valbeveiliging rondom de heupen aanwezig is.